Evenementen aan de Costa Dorada

Tradionele feesten (fiestas) zijn een essentieel onderdeel van de Catalaanse cultuur. Daarnaast worden aan de Costa Dorada jaarlijks verschillende leuke festivals georganiseerd.

Traditionele feesten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Semana Santa, de Goede week, wordt in Spanje groots gevierd en is één van de belangrijkste religieuze feesten in het land. Tijdens de week voor Pasen zijn overal in het land en ook aan de Costa Dorada festiviteiten. De boeteprocessies vormen hier een belangrijk onderdeel van. Het hoogtepunt van de Goede week valt op Goede Vrijdag en het interessantst zijn de vieringen in Tarragona, Montblanc en Reus. Op Paaszondag kunt u processies bijwonen in dorpen als Sarral en Flix. Sant Jordi is de beschermheilige van Catalonië. Hij versloeg in de Middeleeuwen een draak en op 23 april wordt in Montblanc een feest ter ere van hem gehouden, de Week van de Middeleeuwen. Twee weken lang verandert het dorp in een Middeleeuwse plaats en gaat men eeuwen terug in de tijd. Het gevecht van Sant Jordi en de draak wordt nagespeeld en u kunt aanschuiven aan een Middeleeuws diner. Zeer typisch voor de streek zijn de castells, oftewel het bouwen van menselijke torens. Het seizoen begint in Valls op 24 juni, wanneer oude en jonge casteller groepen tegen elkaar strijden. Absoluut de moeite waard om bij te zijn is het Santa Tecla feest in Tarragona, dat geheel in het teken staat van het bouwen van menselijke torens. Op de laatste zondag van januari draait alles in Valls om de lenteui. Tijdens het Calçotada Popular worden lenteuien gegrild en in een heerlijke saus gedoopt om vervolgens opgegeten te worden. De dorpen en steden aan de Costa Dorada kennen veel traditionele feesten. Hier vindt u een informatiefolder in het Engels over deze talloze, zeer diverse feesten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Festivals

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wanneer u van festivals houdt, of het nu muziek of film is, aan de Costa Dorada worden het gehele jaar door allerlei evenementen georganiseerd. Een bekend festival is het Sitges International Fantastic Film Festival, dat in het teken staat van fantasie- en horrorfilms. Het vindt in oktober plaats. In juli en augustus organiseert Cambrils een internationaal muziekfestival. Tijdens het Festival Internacional de Música de Cambrils zijn optredens bij te wonen van allerlei verschillende muziekstijlen. Gospel, jazz, klassiek is allemaal mogelijk tijdens de zomermaanden in Cambrils. In Tarragona worden ieder jaar een aantal leuke festivals georganiseerd, waaronder het Dixieland Festival en het Santa Tecla festival in september. Santa Tecla is het belangrijkste festival van de stad met onder meer dans, het bouwen van menselijke torens en Middeleeuwse spelen. In de zomer wordt in Barcelona het Grec Festival georganiseerd, een bekend en belangrijk gebeuren in Europa. U kunt theatervoorstellingen, dans- en muziekoptredens, maar ook circusacts verwachten.