Císter kloosters

Drie kloosters vormen ten noorden van Tarragona een zogenaamde heilige driehoek en voor liefhebbers van religieuze bouwwerken en romaanse architectuur is een uitstapje naar de driehoek de moeite waard.

Van de drie Cisterciënzerkloosters is het klooster van Santes Creus het enige dat niet meer door monniken bewoond wordt. Dit geeft bezoekers de mogelijkheid om vertrekken te bezichtigen die normaal gesproken niet opengesteld worden voor toeristen. Ten westen van het Santes Creus klooster ligt het mooiste van de drie kloosters, dat van Poblet. Het klooster is gebouwd in de 12 eeuw en in 1991 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het wordt omgeven door 14de eeuwse muren. Hoogtepunten van Poblet zijn de gotische kloostergangen, de graftomben van diverse Spaanse vorsten, waaronder Jaume I, en de kapel van San Jorge. Het meest noordelijk gelegen van de drie kloosters is het klooster in Vallbona de les Monges, waar vandaag de dag nog een nonnengemeenschap leeft.

De kerk van het klooster heeft een prachtige klokkentoren en het interieur van de kerk is verder zeer eenvoudig, maar daardoor niet minder mooi. Het klooster laat kenmerken van verschillende architecturale periodes zien. De verschillende vleugels zijn tussen de 12de en 15de eeuw gebouwd en elk toont kenmerken van de periodes, waarin ze tot stand gekomen zijn. Wandelaars en fietsers kunnen La Ruta del Cister volgen, een 105 km lange route die u langs de drie kloosters voert. De route voert u tevens door het mooie Middeleeuwse dorp Montblanc. Meer informatie over La Ruta del Cister en alternatieve routes die u per auto af kunt leggen, vindt u hier.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa Dorada:

Foto’s van Císter kloosters

Ligging