Wijnstreek Priorat

Tot de duurste en beste wijnen van Spanje behoren de wijnen uit de wijnstreek Priorat. Een bezoek aan deze streek is echter niet alleen voor wijnliefhebbers een traktatie.

In de Priorat vindt u wijngaarden, mooie historische dorpen, valleien en ravijnen en prachtige berggebieden. Een bezoek aan de streek is een gegarandeerd succes.

Natuur

In de Priorat bevinden zich enkele indrukwekkende berggebieden, waaronder de Llaberia en El Montsant. Llaberia is een geweldig wandelgebied met natuurlijke bronnen en inheemse dier- en plantensoorten. Het El Montsant gebergte, door de Moren ‘Gezegende Berg’ genoemd, is een ongerept berggebied van 9000 hectare groot. U vindt hier natuurlijke (rots)baden, waarvan één opvallend eivormig is, indrukwekkende toppen met mooi uitzicht en de clot de cirerer, een groene oase te midden van metershoge rotsen. Anders dan de naam doet vermoeden vindt u geen kersenboom (cirerer=kers), maar een walnootboom, die geplant is toen de oorspronkelijke boom dood ging. In het Montsant gebergte kunt u prachtige wandelingen maken. Op de website van het toerisme bureau van Priorat vindt u enkele wandelroutes (Engels), die u in PDF kunt downloaden.

Wijn

Tot de Priorat behoren in feite twee wijngebieden, de DO Montsant en de DOQ Priorat. Met name de laatste wordt gezien als één van de betere wijnstreken van de wereld. In de Priorat kunt u 9 Montsant en 23 Priorat wijnmakers bezoeken, alwaar u een rondleiding kunt krijgen. Het zijn over het algemeen kleine bedrijven, waarvan sommige opvallen door de bijzondere architectuur, zoals bijvoorbeeld de wijnkelder van de Cooperatíva Falset Marçà, welke ontworpen is door een leerling van Gaudí. Meer informatie over de diverse wijnmakerijen vindt u hier. In het toerismebureau van Falset kunt u hulp krijgen met het plannen van uw route.

Olijfolie

Behalve wijngaarden treft u in de Priorat enkele olijfboomgaarden. U kunt een bezoek brengen aan zes olijfoliebedrijven, waar u alles leert over de olijfolie van deze streek, hoe hij gemaakt wordt en natuurlijk hoe deze extra vergine olie smaakt. De beste tijd om de olijfolieroute te doen is tussen de maanden november en februari wanneer de olijvenoogst is. Hier vindt u meer informatie over de verschillende producenten, de openingstijden en de kosten die verbonden zijn aan een bezoek.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden aan de Costa Dorada:

Foto’s van Wijnstreek Priorat

Ligging