Eten en drinken aan de Costa Dorada

Net als in andere kuststreken zijn vis en schaaldieren hoofdingrediënten van de keuken van de Costa Dorada. Trekt u het binnenland in dan vindt u onder andere heerlijke wildgerechten op de kaart.

Keuken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vis- en schaaldierliefhebbers zullen geen problemen hebben met een hele vakantie lekker eten aan de Costa Dorada. In badplaatsen en met name bij de havens van kleinere vissersplaatsen vindt u vaak heerlijke visrestaurants. Catalonië kent veel traditionele gerechten en aan de Costa Dorada is de calçotada zeer bekend. Dit is een plaatselijke variant van de lenteui, die gepoft en in een saus gedipt wordt en met name in maart verkrijgbaar is. Een ander typisch gerecht is xató, bestaande uit kabeljauw, ansjovis, krulandijvie, tonijn, aubergine en olijven. Het gerecht wordt geserveerd met een heerlijke saus met onder andere amandelen, knoflook en rode peper. Wilt u dit gerecht proberen, ga dan naar Sitges. Paellaliefhebbers zullen praktisch overal hun favoriete gerecht kunnen bestellen. Probeert u ook eens rossejat de fideus, een variant met noedels in plaats van rijst. Uiteraard kunt u aan de Costa Dorada in de meeste bars tapas eten, wat een leuke manier is om allerlei verschillende Catalaanse en Spaanse smaken te proberen. Tot slot moet u beslist de zoetigheden van Catalonië proeven. De Catalanen zijn echte zoetekauwen en vitrines van banketbakkers zijn goed gevuld met allerlei koekjes en gebak. Van oudsher had elk traditioneel feest zijn eigen gebak en u ziet nu nog dat rond bepaalde feesten de banketbakkers een bijbehorende zoetigheid verkopen. Een bekend nagerecht is de crème catalane, de Catalaanse variant van de crème brûlée. Aan de Costa Dorada worden het gehele jaar door allerlei eetfestivals georganiseerd. Een overzicht vindt u hier.

Eetgewoonten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Spanjaarden eten twee warme maaltijden per dag, de lunch en het diner. Anders dan in Nederland is de lunch een zeer uitgebreide maaltijd die vaak uit meerdere gangen bestaat. Het ontbijt stelt daarentegen weinig voor. Voor de lunch schuift men vanaf een uur of 14.00 aan; dineren doet men pas vanaf circa 21.00 uur. Om de honger te stillen tussen lunch en diner eet men tapas, die in de meeste bars te verkrijgen zijn. In de grote toeristische plaatsen heeft de horeca zich aangepast aan de eetgewoonten van toeristen en bij de meeste restaurants kunt u al vroeger op de avond terecht. Bij strandbars kunt u de hele dag door snacks en eenvoudige maaltijden krijgen.

Supermarkten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote badplaatsen zijn goede supermarkten te vinden met een uitgebreid aanbod. U kunt hier terecht voor uw dagelijkse boodschappen. Leuker is het om de plaatselijke markt te bezoeken, waar u verse vis, groenten en fruit kunt halen. De marktdag is voor iedere plaats verschillend, vraag hiernaar bij het plaatselijke toeristenbureau.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Restaurants

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de grote badplaatsen zult u moeten zoeken naar traditionele Catalaanse/Spaanse restaurants. Indeze plaatsen zijn voornamelijk internationaal georiënteerde eetgelegenheden te vinden. In kleinere vissersdorpen vindt u authentieke restaurants met vers bereide gerechten. In het achterland treft u tevens traditionele eetgelegenheden. Houdt u er rekening mee dat deze zich niet allemaal aanpassen aan de toeristische eetgewoonten en pas later op de avond hun deuren openen.

Drinkwater

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het kraanwater aan de Costa Dorada is veilig. Echter, omdat het een sterke chloorsmaak heeft wordt aangeraden flessenwater te kopen.