Achtergrond van de Costa Dorada

De Costa Dorada, oftewel de Goudkust, ligt in Catalonië. Het is een bergachtige streek met langs de kust mooie goudgele zandstranden.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Archeologische vondsten aan de Costa Dorada, bijvoorbeeld in Tarragona, wijzen uit dat het gebied in de oudheid bewoond werd door Iberiërs. Aan hun heerschappij komt in de 7de eeuw v. Chr. een einde met de komst van de Grieken, die langs de kust nederzettingen stichten. Vanaf 218 v. Chr. begint de Romeinse verovering op het Iberisch schiereiland. Zij stichten de stad Tarraco, het huidige Tarragona, dat al gauw uitgroeit tot een rijke en belangrijke stad. Na de Romeinen heersen vanaf de 5de eeuw n. Chr. de Westgoten over Catalonië totdat in de 8e eeuw een Arabische invasie volgt. Zij raken in oorlog met de Franken. Karel de Grote komt als winnaar uit de strijd. In de 12de en 13de eeuw wordt Catalonië één koninkrijk met Aragón. Een bloeitijd, waarin Valencia, Mallorca en later in de 14de eeuw Sardinië, Sicilië en Napels aan het koninkrijk worden toegevoegd, volgt. In 1469 trouwen Ferdinand II van Aragón en Isabella van Castilië, waardoor het Catalaanse koninkrijk wordt samengevoegd met Castilië. Vanaf dit moment verliest Catalonië haar autonomie. Halverwege de 17de eeuw probeert het nog met hulp van Frankrijk een onafhankelijke republiek te stichten, maar de strijd gaat verloren en Spaanse troepen bezetten Catalonië. Wanneer de Cataloniërs in de Spaanse successieoorlog kant kiezen voor de verliezende Habsburgers is het einde van de autonomie bezegeld. In 1714 wordt het zelfbestuur van Catalonië opgeheven. De Catalanen blijven echter strijden voor autonomie. In 1931 krijgt Catalonië weer een statuut voor autonomie, maar hier komt alweer een einde aan na de zege van Franco in de Spaanse burgeroorlog. De Catalanen moeten wachten tot de dood van Franco in 1975, voordat ze opnieuw een autonome regio vormen binnen de Spaanse staat.

Ligging

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De Costa Dorada ligt in het noordoosten van Spanje en loopt ongeveer van Barcelona tot Amposta en behoort daarmee tot Catalonië.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Aan de Costa Dorada wonen iets meer dan 500.000 mensen, een aantal dat in de zomermaanden fors toeneemt vanwege het aantal toeristen dat hier hun vakantie doorbrengt. Catalanen zijn zeer trots op hun cultuur en erg patriottistisch. Catalonië is voor hen een land op zich dat weinig met Spanje te maken heeft. Men spreekt een eigen taal, het Catalaans, en de Catalanen kennen zeer veel traditionele gebruiken en feesten.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Langs de kust van de Costa Dorada vindt u vele mooie, goudgele zandstranden. Het binnenland is bergachtig. Diverse berggebieden nodigen uit tot wandeltochten of zelfs tot bergbeklimmen. Hoogtepunt wat natuurschoon betreft is de Ebro Delta, een moerasgebied met rijstvelden en kanalen.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoogtepunten voor wat betreft architectuur aan de Costa Dorada vindt u zonder twijfel in Barcelona, Reus, en wanneer u van Romeinse en gotische bouwkunst houdt, in Tarragona. Reus is de geboorteplaats van Gaudí en in de stad vindt u diverse werken in de bouwstijl van het Modernisme. Meer, veel meer Modernistische bouwwerken staan in Barcelona met als bekendste de Sagrada Família. In Tarragona vindt u onder andere een Romeins amfitheater, een circus (renbaan) en resten van het forum. Het middeleeuwse dorp Montblanc biedt ook architectonische schoonheden.